نمایشگر دسته ای مطالب

بازگشت به صفحه کامل

بررسی آخرین وضعیت سد گتوند/ نگرانی‌ها از شوری آب تجمع یافته در کف مخزن سد همچنان باقی است

بررسی آخرین وضعیت سد گتوند/ نگرانی‌ها از شوری آب تجمع یافته در کف مخزن سد همچنان باقی است




دکتر مهدی قمشی رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت‌وگو با خبرنگار روابط عمومی این دانشگاه، گفت: امسال ای سی(EC ) خروجی از سد گتوند به پایین‌دست کاهش قابل‌ملاحظه‌ای داشته اما همچنان نگرانی‌ها از آب شور کف مخزن سد باقی است.

وی افزود: یکی از برنامه‌های دانشکده مهندسی علوم آب بازدید اعضای هیئت‌علمی از بعضی پروژه های مهم استان خوزستان است که این ترم  بازدید از سد گتوند انجام شد و نشستی نیز با مسئولان سد برگزار گردید و در پی آن اندازه‌گیری‌هایی نیز از آب مخزن انجام شد.

وی افزود: به لحاظ رسانه‌ای مسائل بسیاری پیرامون سد وجود دارد و نگرانی‌های زیادی نیز از قبل بوده و هنوز هم وجود دارد. برآورد مشکلات سد گتوند به آن شدتی نیست که در ذهن مردم ایجادشده و یا در برخی از رسانه‌ها انعکاس داده می‌شود؛مسئله رسوب و انحلال نمک موجود در سازند گچساران همیشه موردبحث بوده و آمارهای آن نیز ارائه گردیده و گفته‌شده که خروجی سد نسبت به گذشته تا چه میزان تغییر کرده است.

رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: البته  این برآوردها نشان می‌دهد تا سال 94 انحلال از سازند بسیار زیاد و متوسط آن چهار میلیون تن در سال بوده است؛ ارزیابی‌ها در سال 95 نیز نشان می‌دهد که انحلال کمتر و به نیم میلیون تن در سال رسیده است.

قمشی تصریح کرد: امسال نیز این روند ادامه داشته و ای سی (EC ) خروجی از سد که در سال‌های 90 تا 94 حدود یک هزار و 300میکروموس یا میکروزیمنس بر سانتی‌متر مربع بوده در سال 95 و 96 متوسط آن به حدود یک هزار میکروموس رسیده که این مسئله نشان می‌دهد خروجی‌ها کنترل شده است؛ بررسی ها ثابت نموده که کاهش انحلال سازند نمکی، واقعی است و به نیم میلیون تن در سال کاهش‌یافته است.

وی گفت: همچنین از سازند گچساران در منطقه عنبر نیز بازدید شد و ملاحظه گردید که این منطقه شدیداً تحت تأثیر انحلال دچار فرونشست‌ها و رانش‌هایی در سازند شده و کاملاً مشهود است لایه‌هایی زیادی در زیر این منطقه در حال انحلال است.

رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 250 میلیون مترمکعب آب بسیار شور در مخزن سد وجود دارد که در جای خود باقی مانده است و باید برای آن چاره‌اندیشی شود تا این میزان آب بدون اینکه مسائل و مشکلات زیست‌محیطی برای منطقه داشته باشد به‌گونه‌ای از سد خارج و نگرانی‌ها برای آینده را نیز رفع گردد.

قمشی بیان کرد: در روز بازدید و در ارزیابی‌ها مقدار ای سی خروجی سد 930 میکروموس اندازه گیری شد که بسیار منطقی به نظر می‌رسد و با اندازه‌گیری‌های قبل از بهره‌برداری و حتی قبل از سال 87 نیز کاملاً سازگاری داشته و منطبق است.

وی بابیان اینکه سازند به‌نوعی خودش را کنترل کرده است، افزود: سازند ترکیبی از ژیپس، آهک و نمک است؛ زمانی که نمک انحلال می‌یابد آهک و سایر ذرات در جای خود باقی می‌ماند و ریزش در محل انحلال، دسترسی آب به قسمت نمکی را کُند می‌کند اما این مسئله مانع از انحلال سازند نمی‌شود.

رئیس دانشکده مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز، ادامه داد: در حال حاضر بخشی از نمک در آب حل‌شده و بخش‌های دیگر باقی‌مانده است و به تدریج در حال حل شدن است اما با روندی بسیار کُندتر از قبل.

وی در پاسخ به این سؤال که بهترین راهکار برای کمتر شدن میزان انحلال نمک در آب سد چیست، عنوان کرد: راهکار جدی و با ضمانتی در این زمینه وجود ندارد و باید منتظر آینده بود امّا همین که ریزش‌های رخ داده مانع از دسترسی شدید آب به سازند نمکی شده است خبر خوبی است.

دکتر قمشی در پایان اضافه کرد: در حال حاضر ای سی(EC ) خروجی سد گتوند بر اساس اندازه‌گیری‌های انجام‌شده با سال‌های قبل از احداث سد این ایستگاه مطابقت دارد و مسئولان اگر این وضعیت را بتوانند حفظ کنند بخشی از نگرانی‌ها درباره این سد رفع خواهد شد. امّا تنها نگرانی مقدار آب بسیار شور کف مخزن است که در شش سال گذشته تجمع یافته و باید برای آن چاره ای اندیشید.